Passa al contingut principal

Habitatge social. Cal tenir un model.

L’accés a l’habitatge és una de les màximes preocupacions, sinó la primera, de les i els catalans. L’augment dels preus d’un dels elements bàsics pel desenvolupament de la vida personal sembla no tenir fi.

El mercat lliure s’ha apoderat de l’habitatge, en la versió més dura del capitalisme, posant les lleis del mercat, les de l’obtenció del benefici econòmic, per davant del dret a l’habitatge.

Els joves pateixen (patim) en especial el mercadeig, l’especulació, que fa que un bé bàsic per viure hagi esdevingut un bé d’inversió, per enriquir-se. La conseqüència és la dificultat per l’emancipació dels joves, que sumat a la precarietat laboral, fa que l’emancipació es retardi o tingui unes condicions precàries, amb una inestabilitat, a vegades, alarmant.

Però hi ha altres sectors socials que també pateixen en les pròpies carns la mercantilització de l’habitatge, com ara les famílies amb rendes baixes, la gent gran i les cada cop més nombroses, famílies monoparentals. El gènere femení copa moltes parcel·les en aquests sectors, el gènere, a casa nostra, és un plus de dificultat.

L’estat i les administracions públiques han d’incidir en polítiques socials per assegurar el benestar de la ciutadania, en el cas de l’habitatge, també. Fins ara, però, a Catalunya hi ha hagut poques polítiques d’habitatge, i en poblacions com Torelló, tot just ara es comencen a aplicar, i molt a poc a poc, hi estem posant els fonaments. Hi ha la planificació de diferents promocions públiques d’habitatge i es treballarà en un Pla Local d’habitatge. També sembla que es farà una oficina d’habitatge.

Sembla que els pisos de lloguer per a joves (relativament) aviat veuran la llum. Fa uns mesos es va signar un conveni amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge per uns pisos dotacionals per gent gran i sectors vulnerables, des d’ERC ens hi vam oposar per motius mèdics, trobant per resposta, no la reflexió, sinó la mentida de l’alcaldessa accidental, Flora Vilalta, per justificar una decisió que creiem equivocada i que hauria calgut reflexionar-hi més i trobar un lloc adient, segons els condicionant de bona part dels beneficiaris: gent gran vàlida per si mateixa, però amb problemes de salut i mobilitat, i comptant amb l'opinió del departament de Benestar i Família.

Ara, s’han firmat dos convenis per fer dues promocions d’habitatge públic a Torelló, però seran de compra.

El model d’ERC-AM de Torelló no és aquest sinó el de promoció pública de lloguer ja que, si resulta important ampliar el ventall de beneficiaris de la promoció pública, però que no impliqui l’apropiació particular de l’elevat nivell de subvenció que un habitatge de promoció pública suposa.
En el cas de l’adjudicació en venda, encara que hi hagi limitacions a la transmissió, a la llarga el beneficiari capitalitza privadament les ajudes rebudes. Només l’adjudicació en lloguer permet que això no passi, i que el parc d’habitatge en lloguer mantingui en el temps la seva finalitat social.

A més, aquests habitatges sempre seran patrimoni de l’ajuntament de Torelló, és a dir, de tots els torellonencs i torellonenques.

Hem de tenir un model clar, el d’ERC de Torelló és el d’habitatge públic de lloguer, que permeti fàcil accessibilitat, flexibilitat i que generi patrimoni al poble. L’habitatge públic de compra comporta l’apropiació privada del capital públic invertit i la despatrimonialització del municipi. I això no sembla bo, oi?

[@more@]

Comentaris

  1. Benvolguda Aina,
    les oficines d'habitatge poden tenir, entre d'altres, les següents funcions:
    *Informació i assessorament la ciutadania.
    *Tramitació d'ajuts i d'altres serveis indirectes en matèria d'habitatge, entre els quals hi ha els de sol·licitud, tramitació i inspecció de les cèdules d'habitabilitat.
    *Gestió de sol·licituds d'ajuts a la rehabilitació del parc d'habitatges construïts.
    *Gestió de sol·licituds per accedir al parc d'habitatge protegit, públic i privat, als efectes del Registre de sol·licitants d'habitatge protegit de Catalunya.
    *També podran incloure els serveis de mediació per al lloguer social que estableix en aquest Decret.
    *Intermediació per al foment del lloguer d'habitatges lliures.
    És a dir, la borsa jove d'habitatge podria està incorporada a l'oficina d'habitatge

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda