Passa al contingut principal

Resposta a la carta d'Andreu Espasa, historiador i comunista

Benvolgut Andreu,

És un honor que una paraulota política, com demagògia, dita per mi, serveixi per suggestionar el debat. Fora conyes, anem al gra i et responc el teu post del bloc arran d’un comentari meu.

El debat sobre el fet migratori ha estat soterrat en aquest país fins ara, que tot just comença aflorar, la llàstima és que la situació ja la tenim. És una llàstima que aquest fet no hagi sortit a la llum pública dels debats polítics, d’una manera tranquil·la. Recordo perfectament quan vaig entrar una moció sobre el fet migratori a l’Ajuntament de Torelló i tots (PSC, CiU i ICV) van tirar cops de peu, però al final va acabar tirant endavant, això sí, retallada i modificada.

Ara es posa damunt la taula si els immigrats extracomunitaris poden votar o no, fruit d’una proposta del PSOE i IU-ICV al Congrés de Diputats.

Jo em pregunto, l’estat espanyol té un model de política d’immigració clar? Em sembla que la resposta és clara: no el té perquè no hi ha hagut cap consens a l’entorn del tema entre forces polítiques ni governs autonòmics, perquè el model ve donat per les majories que es puguin donar a la cambra representativa espanyola. No hi ha hagut debat en busca d’una solució de consens, encara que no sigui per unanimitat.

Tampoc n’hi ha ara, ja que ja s’està parlant sobre el dret a vot; no tenim els fonaments fets i ja comencem a posar els marcs de les finestres.

I Catalunya? Doncs el nostre país no té eines, vam perdre la oportunitat amb la reforma estatutària, l’Estatut de Mas-PSOE, amb el suport del PSC i d’ICV ens va castrar en aquest tema. Quin és el nostre marc de convivència, l’Estatut o la Constitució? Crec que el marc de convivència dels països els marca d’on deriven els recursos econòmics, aquí és Madrid, això és la Constitució, perquè malgrat els desigs federalistes maragallians, l’Estat a Catalunya no és residual. Per això em fa gràcia la proposta de CiU del “contracte amb Catalunya” que haurien de signar els immigrats i les declaracions de Mas parlant que el seu model per Catalunya és el de Blair. Però en quin marc ho volen aplicar si no existeix! El marc català en polítiques d’immigració no existeix.

Ja m’agradaria a mi fer propostes de polítiques migratòries, les del Canadà per exemple, però abans hem d’aconseguir crear aquest marc català de polítiques d’immigració, vam intentar-ho amb l’estatut del 30 de setembre, Mas, ZP i companyia ho van impedir.

Posar en dubte Esquerra davant del fet migratori em sembla poc rigorós, sobretot si es fa des d’un prisma de veritat absoluta enquadrada amb els “papers per a tothom” o el negar que l’Estat del Benestar té un límit. Perquè el pastís és el mateix però amb més a repartir. El pastís es fa amb la riquesa que crea el país, i per mala sort, la majoria dels immigrats de casa nostra no ocupen llocs de treball qualificats ni són emprenedors que creen empresa. I no dic que no n’hi hagi, en conec més de dos i de tres que ocupen llocs qualificats i ‘altres que són uns emprenedors empresarials.

Com que de les teves paraules en desprenc que no creus en això que suara he dit, no et preguntaré si no creus que abans és millor assegurar viure amb dignitat a casa nostre que parlar del dret a vot. Tot arribarà, però hem de crear abans un model de política migratòria, posar unes bases i marcar els drets i deures, respecte als individus i a les societats que els acull. I a casa nostre ho tenim difícil, hem de batallar diàriament vers l’estat espanyol pel nostre reconeixement nacional i cas nostre amb uns nous veïns que moltes vegades desconeixen que Catalunya existeix abans de venir.

No dubtis d’Esquerra, encara que no sigui en el paradigma que defenses tu, els republicans tenim clar que el fet immigratori no és conjuntural i que el futur de Catalunya és de diferents tonalitats i accents, però crec que és responsable dir que hi ha un límit assumible. Ara si vols diga’m demagog. Una abraçada sincera,

Jordi

PS: el tema historiogràfic en un altre post.

Filodòxia, el bloc d'Andreu Espasa

[@more@]

Comentaris

  1. Tevi,
    em sembla molt clar el que vol dir a dalt, és que no és que els manobres no creïn riquesa, és que la que creen + els serveis socials (educació, sanitat) que han de tenir, pq els han de tenir, no és equilibrat.
    Estic segura de dir que la majoria de persones nouvingudes ingressen en la part socialment inferior de la nostre societat i amb poques possiblitats de pujar d'esglaó social en dues tres generacions, ja que l'ascensor social no funciona a casa nostra, ja que els joves preparats, molts fills de nouvinguts que han estudiat a casa nostra, són la generació mileurista, si tenen sort.
    Suposo que un exemple del contrari que diu el Jordi Casals seria Sillicon Valley, on hi ha uns immigrants amb llocs de treball qualificats en un sector punter.
    En quan al vot, crec que hi ha d'haver un període d'integració en el país, pq puguin entendre la idiosincracia de la societat i les seves institucions.

    ResponElimina
  2. Ja tenim allotjament hosting gratis en català. Si en vols, entra-hi!
    PD: passava x aquí *.*

    ResponElimina
  3. I read your topic "Resposta a la carta d'Andreu Espasa, historiador i comunista", it looks good for me. I have learned some new information.

    ResponElimina
  4. em sembla molt clar el que vol dir a dalt, és que no és que els manobres no creïn riquesa, és que la que creen + els serveis socials (educació, sanitat) que han de tenir, pq els han de tenir, no és equilibrat.
    Estic segura de dir que la majoria de persones nouvingudes ingressen en la part socialment inferior de la nostre societat i amb poques possiblitats de pujar d'esglaó social en dues tres generacions, ja que l'ascensor social no funciona a casa nostra, ja que els joves preparats, molts fills de nouvinguts que han estudiat a casa nostra, són la generació mileurista, si tenen sort.
    Suposo que un exemple del contrari que diu el Jordi Casals seria Sillicon Valley, on hi ha uns immigrants amb llocs de treball qualificats en un sector punter.
    En quan al vot, crec que hi ha d'haver un període d'integració en el país, pq puguin entendre la idiosincracia de la societat i les seves institucions.

    ResponElimina
  5. persones nouvingudes ingressen en la part socialment inferior de la nostre societat i amb poques possiblitats de pujar d'esglaó social en dues tres generacions, ja que l'ascensor social no funciona a casa nostra, ja que els joves preparats, molts fills de nouvinguts que han estudiat a casa nostra, són la generació mileurista, si tenen sort.

    ResponElimina
  6. http://www.coachoutletonlineusa.com/

    ResponElimina
  7. ossiblitats de pujar d'esglaó social en dues tres generacions, ja que l'ascensor social no funciona a casa nostra, ja que els joves preparats, mol

    ResponElimina
  8. és que no és que els manobres no creïn riquesa, és que la que creen + els serveis socials (educació, sanitat) que han de tenir, pq els han de tenir, no és equilibrat.Tory Burch reva

    ResponElimina
  9. que han de tenir, pq els han de tenir, no és equilibrat.
    Estic segura de dir que la majoria de persones nouvingudes ingressen en la part socialment inferior de la nostre societat i amb poques possiblitats de pujar d'esglaó social Tory Burch Handbags
    Tory Burch Shoes Sale
    Tory Burch outlet

    ResponElimina
  10. persones nouvingudes ingressen en la part socialment inferior de la nostre societat i amb poques possiblitats de pujar d'esglaó social en dues tres generacions, ja que l'ascensor social no funciona a casa nostra, ja que els joves preparats, molts fills de nouvinguts que han estudiat a casa nostra, són la generació mileurista, si tenen sort.

    ResponElimina
  11. I read your topic "Resposta a la carta d'Andreu Espasa, historiador i comunista", it looks good for me. I have learned some new information.

    ResponElimina
  12. I read your topic "Resposta a la carta d'Andreu Espasa, historiador i comunista", it looks good for me. I have learned some new information.I read your topic "Resposta a la carta d'Andreu Espasa, historiador i comunista", it looks good for me. I have learned some new information.

    ResponElimina
  13. I read your topic "Resposta a la carta d'Andreu Espasa, historiador i comunista", it looks good for me. I have learned some new information.

    ResponElimina
  14. I read your topic "Resposta a la carta d'Andreu Espasa, historiador i comunista", it looks good for me. I have learned some new information.

    ResponElimina
  15. I read your topic "Resposta a la carta d'Andreu Espasa, historiador i comunista", it looks good for me. I have learned some new information.

    ResponElimina
  16. I read your topic "Resposta a la carta d'Andreu Espasa, historiador i comunista", it looks good for me. I have learned some new information.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda