Passa al contingut principal

Francesos, tots? De la crema suburbial.

Ja fa mesos de la cremada nacional de cotxes francesos, encara se'n cremen, però ja no és notícia, ja no és una acció de la massa, actes vandàlics, n'hi tornen a dir. M'agradaria parlar-ne en fred, amb una mica de distància en el temps.
La República francesa és un estat que basa la seva identitat en la grandieur, en la superioritat moral que s'autoatorguen i que molts els hi atorguen. Els romàntics, de política i passió amorosa, es deixen embadalir per la França del París lluminós. La cultura, la gastronomia, l'estat del benestar, la revolució, el cosmopolitisme, el maig el 68,... sempre ens quedarà París!
Tòpics i més tòpics. França és una nació decadent i en descomposició nacional i social, i no parlo que les nacions culturals (més històriques que reals) que van ser camp de pastura de les primeres expansions franceses, com Borgonya, Occitània, la Catalunya Nord, les terres basques, Bretanya, Alsàcia o Còrsega (segur que me'n deixo més) tinguin una revifalla nacional que posin en escac la integritat estatal. La descomposició nacional ve des de la idiosincràsia republicana francesa, el mite del cosmopolitisme s'ha trencat veient com la França actual està segregada, entre els centres urbans i els suburbis, els centres blancs (o de foscos emblanquits) i els suburbis bàrbars de pells torrades, negres o grogues.
La gran nació francesa ha importat la cosmovisió imperialista al seu interior, el seu racisme imperial, l'ha portat a les seves ciutats, però les colònies, si es revolten, ja no ho fan a la selva del Camerun ni al desert d'Algèria o a la jungla de Indoxina, ara ho fan als Bailieues de París o Lió.
I la gran cultura universal dels francesos? És una cultura que sobreviu a base d'un blindatge fronterer que sobreprotegeix la cultura autòctona, cas únic en el món. Ho podem considerar un bon model? Si tothom es blindés com els francesos, quins intercanvis culturals hi haurien? Ser cosmopolita és ser francès a França? Ser cosmopolita i universal és parlar francès?
La realitat socioeconòmica francesa tampoc està a l'alçada de l'imperialisme psicològic francès. Mirant indicadors socioeconòmics, veiem que el creixement econòmic no és el d'un país dinàmic, l'atur és molt alt i l'estat carrega amb un cos funcionarial que s'ha convertit en una casta laboral plena de privilegis inamovibles.
La lumpenització dels suburbis francesos fa que aquesta violència tingui més de nihilista que de revolucionària.
Recordeu la famosa pel.lícula, del no menys famós Michael Moore, "Bowling for Columbine"? la seva tesis és que la raó de la violència als Estats Units és la por dels americans, la por fa prémer el gallet ràpid. A França, la por també és molt present, però a l'hexàgon no premen el gallet ràpid, sinó que voten Le Pen.
[@more@]

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda