Passa al contingut principal

"Ciudadanos de Cataluña", ja els tenim aquí. I Part

 El part del nou partit antinacionalista (català) al Tívoli, que de moment s'anomena "Ciutadans de Catalunya". Els De Carreras, Tubaus, Espadas i Boadellas , fent política (amb performance policial inclosa), m'han fet recordar una experiència entre antropològica i religiosa que vaig viure en temps universitaris.
A la facultat d'Història, Geografia i Filosofia de la Universitat de Barcelona, es van fer unes jornades sobre cultura i nacionalisme, finançat pel Ministeri de Cultura (en mans del PP, llavors). Aquelles jornades es van fer famoses perquè l'acte de cloenda va acabar amb un "Viva España! Viva la Constitución!" per part de Francesc de Carreras, Francisco Caja i Ivan Tubau, entre algun patriota constitucional més, després que un boicot contundent fes que l'acte s'hagués de suspendre i que Aleix Vidal-Quadras no pugués fer la seva conferència (bé, ni tant sols va arribar a entrar...).
D'aquell coitus interruptus nacionalconstitucional en vaig treure com a resultat la pèrdua del meu llibre de Rovira i Virgili, que em va costar molt tornar a trobar en una llibreria, l'amargor de no haver pogut sentir els exabrupte de Vidal-Quadras en directe i l'amistat amb Álvaro, secretari de Barcelona del Foro Babel.
Aquesta estranya amistat es va consolidar en l'aixopluc que li vam oferir alguns companys de facultat davant l'allau d'objectes poc contundents que es van llançar, cosa que em va disgustar força. Però el principi de tot plegat va ser dos vespres abans, a la mateixa sala i a la mateixa facultat.
Aquell vespre, es feia una conferència en el marc de les jornades, Arcadi Espada era un dels ponents, conjuntament amb una professora sèrbia que explicaria l'origen romàntic del nacionalisme serbi (vaja, que volien sentir que Sèrbia, com Catalunya, s'ho havien inventat uns literats romàntics). El presentador era un tal Joaquim Molins. No, no era el polític de CiU, era un professor universitari que ara fa poc es va presentar per rector a la UAB. Va perdre.
Un grup d'estudiants independentistes, comunistes i anarquistes van formar un reduït front popular que al començar la conferència, es van aixecar de les cadires que van okupar, van llançar bombes fètides i al crit de "fora feixistes de la universitat!" van abandonar la sala, i em van deixar sol en l'heterodòxia nacionalconstitucional de l'acte, i sota sospita per tots els presents.
Jo vaig patir la conferència, contenint-me, però també rient. Va ser divertit quan l'Ivan Tubau, aquell dia entre el públic, li va demanar a la professora sèrbia qui eren els serbis i els bosnians a Catalunya. La professora, que era una opositora a l'ultranacionalista Milosevic i a la seva política agressiva, va dir mig somrient: "los nacionalistas serbios de Milosevic serían los españoles y los bosnios los catalanes, porque los ultimos son los que se separarían y los primeros los que lo impedirían", tot això amb to de retret vers els serbis (espanyols). El Dr. Joaquim Molins va haver de posar ordre a la sala.
Les meves rialles en l'assumpte, més el meu recaragolament de dolor d'estómac davant coses com "en Cataluña estamos peor que en la Alemania de Hitler, porque el era nacional-socialista, pero Pujol es nacionalnacionalista, sin política social", va fer que un home baixet, calb i amb ulleres, a l'acabar l'acte es posés a parlar amb mi i em preguntés si jo era del seu "rollo", jo li vaig dir que no, que era independentista i que volia saber què deien en actes com aquests.
Civilitzadament vam intercanviar algunes impressions, però s'hi va anar apuntant més gent i, a l'adonar-se'n que era un nacionalnacionalista (no pujolista), la conversa es va anar convertint cada cop més incivilitzada. El moment més àlgid, va ser quan totalment envoltat i responent a tort i dret, una àvia molt maquillada m'estirava del braç i em cridava "el valenciano no es catalan, lo pone en la constitución!". No vaig perdre en cap moment de vista el bolso de la benerable senyora, es podia convertir en element d'imposició d'ordre constitucional.
Aquella allau nacionalconstitucionalista em va deixar exhaust. Per sort, no traumatitzat (ni mental ni físicament).
El cap de dos dies, l'allau va ser anti-nacionalconstitucional i no només de paraules. Jo vaig donar aixopluc a l'Álvaro. M'ho va agrair convidant-me a un sopar-tertúlia de Foro Babel, com a representant de l'independentisme democràtic (ostres!).
[@more@]

Comentaris

  1. Déu n'hi do. Només un petit comentari, aquest partit no només és antinacionalista (català)com bé dius, sinó que també és nacionalista espanyol (principalment). Faria riure si no fos tan seriós, perquè ells es presenten com a antinacionalistes però ho són tan o més que ningú.
    Marc

    ResponElimina
  2. És curiós com les noves creacions polítiques tendeixen a adoptar noms confusionaris, a vegades obertament oposats al que són: Convivència Cívica Catalana (creada per fotre merder i enfrontar les presumptes comunitats lingüístiques del país), Esquerra Unida i Alternativa (respectable escissió d'IC, però escissió al cap i a la fi), Partit per la Independència (on són el Colom i la Rahola? a la mani del 18 de febrer no ho crec)...
    Això del partit del Boadella és el millor que podia passat: que es presentin i a veure a qui representen! Ara, encara que sigui molt llaminer, potser que no ens passem donant-los una importància que, de moment, no es mereixen.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda