Passa al contingut principal

En defensa del NO: Moment històric i el Futur

Per primera vegada en la història del catalanisme polític, una part important del catalanisme s’ha plantat i ha dit “No”.

Per primera vegada, bona part del catalanisme s’ha atrevit a dir “no n’hi ha prou amb una petita passeta endavant, necessitem més”.

El catalanisme polític, fins ara, s’havia mogut gairebé en tota la seva totalitat a través de la recuperació de l’autogovern, reiteradament manllevat pels espanyols (i francesos), i després a base de petites reformes per millorar l'autonomia. Sempre d’una manera uniforme, tot el catalanisme a una.

Però això s'ha acabat, Esquerra tenia la responsabilitat històrica de defensar el rebuig a un estatut insuficient.

A algú li pot semblar frustrant perdre 7 a 3. Però en unes condicions tant adverses (monocolor mediàtic, partits hegemònics, grups econòmics dominants pel Sí) era molt difícil. Compartir butlleta pel No amb el PP d’Acebes tampoc no ha ajudat gaire. Quanta gent ha renegat del No a l’ensumar-se l’olor de sofre de l’Aznarisme?

Aquest No, minoritari però no testimonial, serà el record per molts quan vegem que amb el nou estatut no arriba l’Espanya plurinacional, quan vegem que la Catalunya dels peatges socials i econòmics continua i que el valor de mitja terminal de Barajas no serveix per donar oxigen a les infrastructures del país.

Com no hi havia un sol No, tampoc hem d’oblidar que no hi havia un sol Sí, i molts d’aquests es ficaven a l’urna amb el nas tapat o amb cara de resignació. L’entusiasme del peix al cove es va diluint.

El present és de treball i de transformació de polítiques socials i nacionals pel benestar dels catalans i catalanes. El futur és d’ambició i de llibertat.

No en tinc cap dubte.

[@more@]

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda