Passa al contingut principal

Les metes de Maragall. Feina feta?

El president espanyol s’ha carregat el president català. Els espanyols són molt eficaços des de fa segles a l’hora de carregar contra les institucions pròpies dels catalans. Moltes vegades han comptat amb la complicitat d’alguns indígenes, normalment de dreta.

Però del comiat del Molt Honorable m’ha sobtat la justificació dels objectius marcats. El Maragall creu que ja ha fet la feina que li havia tocat i amb solemniatat anuncia que se’n va. Feina feta.

Però quins eren aquests objectius:

a) fer possible l’alternança al govern.

b) Construir un projecte polític amb el conjunt de forces d’esquerres catalanes que impulsés un nou estatut

c) Impulsar una nova proposta d’Espanya plural

d) Fer del PSC el partit més votat de Catalunya.

Jo d’ell no seria tant optimista, o si més no seria una mica més humil. Pasqual MAragall no ha d’oblidar que en les primeres eleccions es va estavellar amb Pujol i que, a les del 2003, va ser la trucada d’Esquerra qui el va ressuscitar quan els capitans socialistes ja començaven a practicar-li l’autòpsia política. Només la voluntat d’Esquerra de fer una majoria d’esquerres i catalanista va fer possible una alternança al govern de CiU.

No és un secret que qui reclamava un estatut des de feia molts anys, més d’una dècada (i dues) era Esquerra Republicana de Catalunya. Pujol s’havia fet l’esquerp. Només amb CiU al govern i el PSC al govern es tiraria endavant un nou estatut, Esquerra ho sabia i per això, entre d’altres, va apostar pel tripartit.

I això d’impulsar una nova proposta d’Espanya plural... bé, jo creia que el Maragall era federalista, i que jo sàpiga l’Espanya zapaterista molt federal no és! Amb l’estatut del 30 de setembre segurament podríem parlar d’una Espanya nova, plural. Però a Maragall el van pontejar Zapatero i Mas, i el PSC va claudicar.

I sí, el PSC és la força més votada de Catalunya. Però això no vol dir que tingui més diputats. Tampoc tenir més diputats vol dir que s’ha de governar. Governa qui fa majories parlamentàries que sostinguin un govern. Maragall s’ha carregat aquesta majoria expulsant a Esquerra del govern, el partit que el va ressuscitar i que li ha permès somiar que ha aconseguit els objectius que es va marcar aquell dia a Collserola.

[@more@]

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda