Passa al contingut principal

Què vol ser Europa quan sigui gran?


La

UE ha trencat el monopoli informatiu de les negociacions entre Espanya i ETA. L’Europarlament ha condemnat Franco amb l’excepció dels vots del PPE (Partit Popular Europeu) i amb la glossa de les virtuts nacionalcatòliques de Franco i els seus soldat, moros o no, per part d’un eurodiputat que confon anti-stalinisme amb ser fatxa. Per part del PPE, el senyor Mayor Oreja, anterior ministre més ben valorat en l’època d’Aznar (com Bono, mentre era ministre en l’època ZP, el que demostra que Spain is different) va justificar el no recolzament de la condemna de Franco invocant la UCD i la transició de l’oblit de la memòria històrica. Em pregunto per què sempre és el PP qui no vol recordar l’època franquista...?

Però també ha estat notícia que l’Europarlament hagi acceptat que catalans, bascos i gallecs podran fer servir la seva llengua per comunicar-se amb la cambra europea, que tindrà el detall de contestar-los en la mateixa llengua. El PPE, amb Vidal-Quadras al davant s’hi va oposar. El català dels populars va justificar-ho dient que s’hi oposaven perquè hi ha grups nacionalistes que lluiten per desmembrar l’estat espanyol. També t’has quedat bocabadat, veritat, estimat lector?

El què per Vidal-Quadras és un atac a la unitat d’Espanya, que el senyor de Prats de Lluçanès pugui escriure amb la seva llengua al Parlament Europeu i ser contestat amb la mateixa llengua, per mi és una passeta endavant. Una passeta que gairebé ha costat suor, dolor i llàgrimes. La Unió Europea hauria de començar a preguntar-se què vol ser quan sigui gran i si vol deixar l’adolescència d’una vegada per totes. En el moment que es va començar a debatre el Tractat per una Constitució Europea hauria estat un bon moment.

Si Europa vol esdevenir una unió dels ciutadans del continent, això vol dir que vol ser un estat i per força haurà de ser federal (o confederal). Però per aconseguir que la idea europea no sigui subalterna davant els estats, haurà de basar-se en les institucions pròpies, en la llei i en els ciutadans i en la seva pluralitat. I aquests tres aspectes són els únics que poden assegurar que Europa serà més dels ciutadans i menys dels estats, que es comporten com a senyors feudals i imposen els seus interessos per sobre dels interessos socials i democràtics de la ciutadania.

La identitat europea es basa en la pau, la pluralitat i personalitat dels pobles i la ciutadania, la llibertat, la democràcia i el benestar.

Web Interessant: Patronat Català Pro-Europa: http://www.infoeuropa.org/

[@more@]

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda