Passa al contingut principal

La teoria de l'ascensor catapulta

Es podria dir que la política és com una muntanya on l’objectiu és el cim, per alguns aquest cim és el país, la ciutadania, per a d’altres la seva persona.

N’hi ha que pugen i n’hi ha que baixen. N’hi ha que treballen amb tota l’expedició perquè l’equip faci cim, n’hi ha que si poden fan caure pedres al de sota, perquè volen ser ells qui arribin al cim.

Però pujar, en política, no sempre és senyal de qualitat, de què les coses pintin bé per qui ascendeix. En els últims temps hi ha dos casos paradigmàtics de dos polítics socialistes, els quals se’ls ha “ascendit” per treure se’ls de sobre.

En podríem dir “l’ascensor catapulta”, és a dir, un ascensor polític que et llança cap a fora, no et porta al cim. És una manera quirúrgica d’escapçar caps en política, neta, sense queixes, fins i tot amb somriures generosos.

Aquests dos polítics són Bono i Clos. El primer va ser el rival de Zapatero en el congrés que aquest es va començar a transformar en ZP. Què havia de fer Zapatero? Bon era un polític molt apreciat pels espanyols, també tenia força dins el PSOE, era tot un baró, era un dels tres tenors socialistes (Chávez, Ibarra i el mateix Bono).

Amb l’habilitat que caracteritza Zapatero (o els seus assessors) va reclutar a Bono com a ministre (i de Defensa, amb la cabra!) i el va deslligar de la seva font de poder institucional, el govern de Castella-La Mancha. Com hem pogut veure, més tard en Bono “ha plegat” i ara és com un ens immaterial dins el PSOE, sense possibilitat d’incidir en el dia dia d’enlloc.

En el cas de Clos, és diferent al de Bono. L’encara alcalde de Barcelona no és enemic (si més no a témer) de ningú, tampoc és un home de confiança de Montilla ni de Ferran, cap dels socialistes barcelonins. Però Clos no és el candidat òptim pels socialistes, però com desfer-se’n sense donar una sensació de fracàs del PSC? Doncs promocionant-lo, fent-lo pujar a “l’ascensor catapulta” d’un ministeri que segur que no el renovarà en la propera legislatura. Així que els socialistes tenen a l’alcalde promocionat, el què demostra que és solvent, i tenen un substitut de confiança de l’aparell, Jordi Hereu, i tot amb un desgast mínim.

A Bono se l’han tret de sobrem a Clos també, però amb un comiat daurat que en les biografies quedarà bé.

La teoria de “l’ascensor catapulta”, on es veu com alguns partits posen els seus interessos domèstics per davant les institucions (els ciutadans!) i on es veu si la vanitat pot amb la responsabilitat i visió estratègica dels polítics...

Sobre el canvi de Clos, d'alcalde de Barcelona a ministre.

Saül Gordillo: Clos canvia Madrid per Barcelona

Recull de premsa de Vilaweb, clica aquí

[@more@]

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda