Passa al contingut principal

Per Catalunya des del territori

Aquest dilluns, el setmanari el 9 Nou m'ha publicat un article, "Per Catalunya des del territori". Una declaració de principis de com plantegem aquestes eleccions els republicans osonencs, amb el Josep Maria Freixanet al davant.

Si voleu, el podeu llegir a continuació.

[@more@]

Hi ha qui diu que la pre-campanya comença l'endemà de les eleccions. Si és així no és bo per la salut, ni per la ciutadania ni pels polítics.

Però bé, sigui com sigui, la campanya electoral està a punt de començar.

Hi ha diferents tipus de campanyes: agressives (a fotre als contraris), demagògiques (prometre l'oro i el moro o anar en contra el moro), autocomplaents (mirallet mirallet, qui és el més guapo i intel·ligent?) o constructives.

Des d'Esquerra Osona hem volgut planificar una campanya constructiva, de propostes realistes, properes a la gent i lligades al territori.

ERC som conscients de l'especificitat del nostre territori. La comarca d'Osona té una realitat plural, des de la composició econòmica, social fins a la diversitat d'identitats. És una comarca en canvi, car no som aliens a l'economia globalitzada (que afecta el món del treball i els fluxes migratoris), tampoc a un dels problemes que ja semblen endèmics en bona part del nostra país, la inflació de preus de l'habitatge, comportant l'hipoteca vitalícia i a vegades hereditària i una emancipació juvenil tardana i/o compartida, amb espais compartits.

Sabem que Catalunya és una nació en construcció (no només del totxo). En la legislatura que s'ha acabat s'ha començat a treballar el país a llarg termini, aquest ha estat el gran canvi substancial amb els governs anteriors. El govern sorgit del Tinell ha creat la base per planificar un salt endavant, i que no sigui al buit. Tampoc no s'ha oblidat de respostes inajornables, com la Llei de Barris. En aquests aspectes ha estat un bon govern.

Aquesta Catalunya en construcció s'ha de fer pensant en el territori i des del territori, per això Esquerra Osona volem signar un contracte amb el territori, per això hem volgut marcar unes prioritats, després d'escoltar a les persones que han assistit als actes de proximitat, a les persones que han participat en la campanya "Participa amb Esquerra per Osona".

Volem que el nostre diputat sigui la punta de llança de la comarca al Parlament, com ha estat durant aquesta legislatura.

I ho volem fer des d'una perspectiva diferent, des de la proximitat, que no vol dir res més que som d'aquí que som un més entre els habitants dels nostres pobles, viles i ciutats. No ho volem fer des del paternalisme patrimonialista de CiU, mostrat en cada roda de premsa pel democratacristià Espadaler, semblava que tota acció de govern que afectés Osona representés que uns lladres entressin a casa. La comarca no és patrimoni de ningú més que dels seus ciutadans, de tots nosaltres, no és patrimoni de cap partit.

Tampoc ho farem des de la visió d'omplir el sac electoral, que aquesta és la debilitat del PSC, debilitat perquè els números metropolitans es mengen els possibles vots de la comarca. A més a vegades els sembla estrany el model osonenc, i el tracten, ens tracte, amb cert menyspreu com va fer el socialista Zaragoza, amb una llastimosa i desafortunada comparació amb Manresa. Vaja, vostès tenen la sensació que viuen en una comarca decadent?

M'il·lusiona, i crec no equivocar-me si dic que als republicans d'aquí també, poder implicar el territori en la construcció nacional, perquè Catalunya sigui equilibrada, perquè el territori no sigui una terra d'exili a la pressió immobiliària, perquè els joves, com jo, no haguem de fugir per trobar feina. Perquè el territori és un patrimoni que no podem malmetre, perquè la cultura és un factor de cohesió i la comarca pot esdevenir un model per tot el país.

Perquè el futur també es decideixi aquí, treballarem des d'aquí.

Comentaris

  1. En Zaragoza no maltracta la comarca. El que passa és que és el primer cop que ha sortit de l'àrea metropolitana i tot li sembla part del planeta venus.
    Ara, trobo que caldria cercar complicitats entre els nacionalistes. Les coses no les fan o uns o els altres. La gent és més transversals del que els polítics us podeu arribar a imaginar.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda