Passa al contingut principal

Comencen les negociacions

Ja han començat les negociacions. Com si jo i participés m'arriben missatges on m'avise amb qui ha de pactar Esquerra. Tothom em diu que la sociovergència seria fatal pel país, alguns amb una visió més tacticista creuen que seria bo per Esquerra: "a les properes arrasaríem!". Pensen que el Carod podria ser el cap de l'oposició. Però si la sociovergència és, només depèn del ZP, perquè és el primer a qui van mirar Mas i, sobretot, Duran i Lleida. No és estrany que Mas no agafés el telèfon quan els republicans el van trucar.
N'hi ha que aposten pel tripartit (la majoria) i d'altres que aposten pel pacte nacional. Em fa gràcia això del pacte nacional. En les eleccions en què CiU ha marcat més programa neoliberal i dretà, és adir en les eleccions en què s'ha situat perfectament en l'eix dreta-esquerra, apostant per la primera opció, hi ha qui veuria un pacte CiU-ERC com a nacional. Malgrat el comportament tant "poc nacional" en l'estatut. Un pacte nacional seria un de concentració. CiU més ERC formarien un govern de centreesquerra, on CiU hauria de rebaixar ostensiblement les seves pretensions programàtiques de xecs socials.
La reedició del tripartit voldria dir reformular-lo amb un PSC debilitat i una ICV enfortida però minoritària i una ERC que torna a ser clau (qui sap si té la clau) a l'hora de fer govern. Un nou tripartit hauria de ser més estable i millor pactat l'engranatge a la sala de màquines, sense controvèrsies prescindibles ni unilateralismes. Això sí, Esquerra hauria de garantir el blindatge en l'aspecte nacional i lingüístic, no fos cas que el PSC es deixi condicionar pels populistes lingüístics de Boadella.
Hi ha hagut unes eleccions que fan trontollar el sistema de partits català, els grans han estat derrotats (CiU ha fracassat en la voluntat de governar en solitari i l'aparell del PSC en la de substituir manu militari a la vella guàrdia socialista), Esquerra i PP han aguantat i els dos petits, ICV i Ciutadans han begut cava a dojo, bé, els segons potser most o xampany, que és més cosmopolita. L'abstenció ha augmentat a l'igual que els vots en blanc i els nuls (herència del procés estatutari?).
Pel que sembla, el post-pujolisme continua essent de trànsit.
[@more@]

Comentaris

  1. Els d'ERC sou uns venuts fastigosos al xarnego del PP Montilla.

    ResponElimina
  2. Crec que, en el cas de reeditar-se el govern catalanista i d'esquerres, ERC també podria, juntament amb ICV-EUiA, forçar un cert "blindatge social". Caldria exigir al PSC que potenciï la seva branca d'esquerres. Un Vicenç Navarro com a conseller d'economia seria un bon començament...
    Dos matisos al teu article. 1) Encara no entenc perquè un hipotètic govern CiU-ERC rep el nom de "pacte nacional" i no, posem per cas, "pacte nacionalista". 2) Cal felicitar a ERC pels seus resultats, per consolidar-se en més de vint diputats. Ara bé, no crec que si el PP (14 diputats) és mitjà i Ciudadanos (3) és petit, la coalició ICV-EUiA (12) s'hagi d'encaixonar en el grup dels petits.
    Salut i ànims davant les pressions que us toca rebre!

    ResponElimina
  3. Al votant de CiU, que no crec que representi els votants de CiU, li responc amb un silenci.
    A l'amic Andreu dir-li que el Vicenç Navarro a Economia... l'admiro però una mica massa ortodòxa, no? millor com a ideòleg. En quan a ICV, fins ara era petit, no? 9 diputats, ara ha crescut.
    Janacat, haurem de tenir paciència i l'esquena ampla, però ara hem de demostrar que som l'esquerra catalana que necessita el país, ara és l'hora de governar bé i que la gent ho sàpiga, no com fins ara.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda