Passa al contingut principal

Ràdio Ona, la ràdio de Torelló

Ràdio Ona ha estat reconeguda per les ràdios locals de Catalunya. Torelló té el privilegi de tenir una ràdio local dinàmica i que fins ara ha estat una pedrera per professionals del periodisme, no és estrany sentir veus conegudes en ràdios nacionals o veure noms coneguts signant en diaris i setmanaris nacionals i comarcals de primer nivell.
Si mirem el panorama global de les ràdios locals, Ràdio Ona és de les que funciona millor, malgrat les dificultats en les millores d'infrastructures, tot i que en els últims anys s'ha invertit en millores d'equipament. Però si aquesta ràdio nostre és tant viva i dinàmica és per l'esperit que té, la de les persones que hi col.laboren i hi treballen, que no formen un grup estàtic, sinó que es va regenerant i mutant.
Ràdio Ona ha tingut diferents funcions com ara la informativa, la cultural, la formativa i la social. La informativa és evident, els noticiaris diaris d'una molt bona qualitat segurament són l'enveja d'altre emissores municipals. Ràdio Ona sempre és present en tot els esdeveniments de Torelló i la resta de la Vall del Ges. A vegades sembla que els periodistes es doblin per estar a tants llocs.
La funció cultural la podríem observar des de la dimensió global, amb música, informació sobre l'actualitat cultural, etc., i també des de la dimensió  interna de Torelló. Aquesta darrera és molt important. Moltes entitats participen en la ràdio, a més de programes que fan bulli l'olla sobre la vida cultural de Torelló. A Ràdio Ona s'informa de la cultura, però també s'hi viu.
La funció formativa l'he apuntat al principi, és una plataforma formativa per a periodistes, hi ha molts noms que ens poden venir al cap ràpidament (o potser ens hi ve més ràpida les veus). Però també hi ha una formació a nivell tècnic, és de celebrar veure nois i noies tant joves remenant taules de so i ordinadors. I bé, en l'àmbit de consum propi, quants polítics s'han format a l'hora de parlar davant un micròfon a Ràdio Ona? després d'unes quantes intervencions ja no se'ns fa tant gran el micròfon, i això es nota més endavant.
I per acabar hi ha la social, Ràdio Ona és un lloc de relació intern i extern, un element dinamitzador de les interrelacions entre generacions i diferents entitats i grups que conviuen en la ràdio, compartint diferents gustos i diferents inquietuds. Però Ràdio Ona també és un element de cohesió municipal, una eina de creació i enfortiment de la identitat comuna de Torelló i tots els seus veïns. Perquè la comunitat no es crea a base de pagar impostos, sinó de compartir la quotidianitat material i "espiritual", si se'm permet.
Ara vivim un moment d'impàs, les ràdios conviuen en un escenari on ha aparegut i apareixeran altres mitjans de comunicació, com ara Internet o les televisions comarcals, aviat digitals. També han aparegut versions diferents de premsa escrita, com ara gratuïts que no es dediquen sols a anunciar sinó també a informar. Tot això afecta la publicitat, el combustible que fa anar aquests mitjans, juntament amb les subvencions de les entitats, no ho oblidem.
Només cal parlar amb responsables d'altres mitjans de la zona per arribar sempre a la mateixa conclusió: hi ha el mateix pastís (publicitari) però hi ha més comensals. A Ràdio Ona ja s'ha notat.
Però la ràdio té altres problemes com la inestabilitat laboral dels responsables, que esperem posar fil a l'agulla en els propers mesos. Aquest fet haurà de dignificar les tasques dels professionals que estan davant de la ràdio.
Aquest haurà de ser el pas inicial per caminar cap al model de ràdio que volem per Torelló. Esquerra ho tenim clar, no podem prescindir d'una eina cultural, informativa, formativa i de cohesió social, cal consolidar el model actual i fugir de temptacions de ràdio fórmula o de connexions a ràdios d'àmbit provincial o nacional.
[@more@]

Comentaris

  1. Bona definició del que ha de ser la nostra emissora. Però també cal explicar quins són els problemes estructurals que pateix Ràdio Ona. Al meu bloc n'exposso alguns.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda