Passa al contingut principal

El botellón electoral de la ministra Salgado

El govern ZP s’ha tornat a tirar enrera, aquest cop ha estat amb la proposta de llei antialcohol de la ministra de sanitat Elena Salgado.

La ministra havia plantejat una llei dirigida als joves, prohibin la venda de qualsevol tipus d’alcohol als menors de 18 anys. Fins ara, el vi i la cervesa estaven permeses a partir dels 16. És a dir, és una llei destinada als menors.

Salgado diu que els joves han de beure 0 alcohol, hi ha dades que mostren que l’alcohol s’està convertint en un problema de salut pública i el govern socialista creu o creia que ho podria arreglar amb una llei, la qual posava el tant nostrat vi (culturalment i econòmicament) en la llista negra d’agents tòxics i posava restriccions en la publicitat. 

L’estat espanyol no té una gran cultura sociopolítica de lobbyes, però la ministra Salgado s’ha topat amb dos dels pocs que funcionen: els productors de vi i els qui viuen de la publicitat, com ara la premsa (que també sol viure de les subvencions). 

Rajoy, com el davanter oportunista queés, es queda l’àrea a veure què arreplega, s’ha trobat aquesta pilota, lliure de marcatge i amb un porter (la ministra) sense convicció.La ministra de Zapatero, abans de rebre un gol ha fet un “toco a terra i no jugo”, ha retirat la proposta de llei abans que li tombin o... pitjor encara! Que li provoqui un desgast electoral.

El reformista Zapatero i el seu govern em porten de decepció en decepció. Com pot ser que s’encari la salut pública amb enquestes electorals a la mà? Jo no estic d’acord amb Salgado d’encarar el tema de l’alcohol, amb el botellón de rerefons, a través d’una llei. És com les drogues il·legals, les dures i les toves, es pot tenir una legislació ben dura, però l’ús i el mal ús no disminueix, al contrari.

El problema és el consum d’alcohol o un consum abusiu amb l’objectiu de la borratxera? Crec que és el segon, i això no es combat amb una llei seca o restrictiva, perquè el problema no rau en la substància sinó en els hàbits dels consumidors que tenen com a objectiu emborratxar-se. Per què no treballem aquest aspecte? Si Salgado creu que acabarà amb el botellón o les borratxeres de menors sols prohibint-ne la venda (no està prohibida la venda de drogues il.legals?), en opinió meva està equivocada.

Però més equivocada està si creu que és més important un “desgast electoral” que la salut pública. I que trist que els interessos econòmics passin per damunt dels interessos generals...

[@more@]

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda