Passa al contingut principal

El Federalisme ha mort: Regionalisme o Sobiranisme?

Estic ben immers en la pre-campanya de les municipals que aviat esdevindrà campanya.
Així que no puc escriure gaire sobre política nacional, malgrat que la vaig seguint a estones lliures.
He observat amb bastant perplexitat l'efecte Maragall desencisat. Suposo que el president Maragall (perquè tots els ex-Presidents se'ls ha de continuar dient President), ja ho pensava des de feia temps que tot el procés estatutari no ha servit absolutament per a res útil per reformular Espanya, per caminar cap a l'Espanya federal maragalliana.
Tot plegat ha tingut un cost enorme per Maragall, ha esterilitzat qualsevol proposta federalista hispànica, ha portat una regeneració del PSC on el sector conegut com el de Sant Gervasi s'ha vist esquilat i on el pes metropolità s'imposa, potser d'una forma asfixiant pels socialistes de comarques.
Continuo pensant que estem en època de transició, del pujolisme recuperador de l'autogovern a un escenari que ha de caminar inexorablement cap al sobiranisme o Catalunya s'abocarà a la regionalització autonòmica.
I això no és una reflexió de teoria política, té la seva base en el dia a dia. Cada cop es fa més evident que Espanya no és rendible als catalans, no és rendible pels que agafen avions, no ho és pels que agafen trens, no ho és pels que volem viure amb la nostra llengua, no ho és pels empresaris que necessiten infraestructures, no ho és per si volem treballar estratègicament la Catalunya dins el món global.
Espanya no ens és rendible, perquè moderna i democràtica es lliura al forat negre que és Madrid.
En un article, el diputat Freixanet sentenciava "Unió o Esquerra". Regionalisme o sobiranisme. Duran i Lleida treballa per portar Unió a la centralitat política espanyola, com la Lliga de Cambó. Esquerra és l'avantguarda en el camí cap al sobiranisme.
La qüestió és què decidiran ser CDC i PSC un cop superat el pujolisme i avortat el federalisme hispànic.
[@more@]

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda