Passa al contingut principal

La insuportable lleugeresa del ser català

És increïble el que està succeint i ha succeït (i segurament succeirà) amb la invitació de la cultura catalana a la Fira de Frankfurt. Catalunya, no la de la ciutadania, sinó la pública es mostra caïnita i amb tics caníbals.
Un diari com La Vanguardia s'ha dedicat ha desgastar la tasca de l'Institut Ramon Llull, dirigit per Josep Bargalló, pel fet que aquest considera literatura catalana la que està escrita en català. Sembla que si la cultura catalana ha de tenir presència internacional només ho pot de fer de la mà del castellà, deu ser perquè és mas fino...
Tenim un país molt poc sòlid, capaç de malmetre una oportunitat per tenir presència exterior, per ser el centre d'atenció, en aquest cas del món editorial, per l'autoodi interioritzat pel provincianisme colonitzat que pateix força classe dirigent d'aquest país, política, econòmica i mediàtica.
Som incapaços de tenir sentit d'estat, tal com li agrada dir al mític Sellarès, en un dels pilars de la nostra nació, el català. Som incapaços de viure amb normalitat que el català és la nostra llengua pròpia com a nació, encara que convisqui, moltes vegades en situació minoritària i d'indefensió per part del català, amb el castellà i centenars de llengües més dels nous catalans.
Fins i tot el director de la Fira, Jurgen Boos, ha hagut de dir des del sentit comú que el què interessa a la Fira de Frankfurt és conèixer la literatura en català, per això la cultura catalana és la convidada.
I amb tot això, l'Institut Ramon Llull no expressa que els autors catalans que escriuen en castellà no siguin catalans, sinó que formen part de la literatura castellana. Com Matthew Tree, ningú dubtarà que és anglès, però en canvi forma part de la literatura catalana.
Trobo a faltar una actitud serena com la de Javier Cercas, ben el principi de la inevitable polèmica, el qual va dir que els autors en castellà havien d'entendre que era el moment de la literatura en català.
Som una nació, però insuportablement lleguera.
(imatge: "El descans", de Joan Brossa)
[@more@]

Comentaris

  1. Bona frase la del títol del post. El problema, és que estem envoltats d'agents espanyolistes -com La Vanguardia. I també que no tenim clarament definits el que som: què és el ser català, la cultura catalana, la literatura, etc. Catalunya hauria de definir, d'una vegada per totes, i en base al context actual, totes aquestes qüestions essencials. Si a sobre que ens ataquen constantment, ens hem d'estar discutint entre nosaltres sobre el nostre ser, malament. Sovint, també hi ha el problema que, a pesar que tenim clar el que som, no ens atrevim a expressar-ho clarament. I ho sento, però parlo d'en Bargalló. Sobre el tema de la fira i Bargalló vaig fer aquest post http://magradaparlar.blogspot.com/2007/06/collons-de-recollons.html. Salutacions.

    ResponElimina
  2. Som una nació, encara que sembli mentida.
    Això de Frankfurt ha estat una història patètica.
    Però ens hauria de fer reflexionar en més d'un sentit. Molt més enllà d'aquesta fira. Perquè podem fer molt més el ridícul, encara.
    La discussió al voltant de la cultura catalana s'ha fet bàsicament sobre l'eix nacional, no sobre la discussió dreta/esquerra que ara sembla tan de moda i que amaga el problema de fons.

    ResponElimina
  3. Som incapaços de tenir sentit d'estat, tal com li agrada dir al mític Sellarès, en un dels pilars de la nostra nació, el català.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda