Passa al contingut principal

Navarra, cavant més avall la tomba del reformisme de Zapatero

El primer és el primer, i pel PSOE, el primer és guanyar les eleccions espanyoles.
Després que la Unió del Poble Navarrès (UPN), partit germà del PP a Navarra, perdés la majoria i que amb la Convergència Democràtica de Navarra (CDN, res a veure amb CDC, no podés formar govern, semblava que Nafarroa Bai (NaBai), coalició nacionalista d'Aralar, EA i PNV, els socialistes navarresos (PSN) i IU formarien un govern de " progreso y convivencia", com en deien els socialistes. Zapatero havia dit en campanya que ells apostaven pel canvi a Navarra. Ara, però, es veu que no.
L'aparell socialista amb seu a Ferraz ha decidit que no podia pactar amb NaBai, segona força al parlament navarrès que cedia la presidència als socialistes. Sembla que un tripartit a Navarra amb sobiranistes i post-comunistes no és vàlid per la comunitat foral navarresa.
Zapatero ha enterrat l'Espanya plural que havia amordasat després de creure se la. La pressió espanyolista del PP ha pogut amb l'horitzó iberista de ZP. Amb la Moncloa no s'hi juga, i això el PSOE ho té clar.
Els socialistes espanyols ja van voler esterilitzar l'acord tripartit català, pactant amb Mas (el qual també té clar que amb la Generalitat no s'hi juga, i si cal retallar l'estatut per tornar-hi doncs es fa). Però l'agilitat del PSC de Montilla, que no tenia tendències suïcides, va avortar la sociovergència de Mas i ZP. La sociovergència pot venir o no, però el PSC sap que només la signarà quan no suposi la seva aniquilació.
El PP ha guanyat la batalla ideològica, agitar la rojaigualda atemoreix al PSOE. És que Aralar, EA i PNV no són tant demòcrates com el PSM, UM, BNG o ERC? És que els governs de coalició a Balears, Galícia o Catalunya no són bons pels seus ciutadans?
Per què Navarra és diferent? Perquè s'han fet manifestacions de la por per part del PP en nom de Navarra?
És curiós que quan el PP s'ha posat més el nom de Navarra a la boca, UPN ha perdut la majoria necessària per governar en solitari o amb CDN.
És curiós que quan el discurs nacionalista espanyol del PP ha fracassat a Navarra, el PSOE s'atemoreix i nega l'existència al canvi a Navarra.
ZP demostra que és pres del discurs nacionalista del PP i cada cop fa més fonda la tomba del seu reformisme.
.
Enllaços:
[@more@]

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda