Passa al contingut principal

Llei antitabac: entre la llibertat individual i l'interès públic

no smoking
El 2006 ha començat amb l'entrada en vigor de la nova llei antitabac. Una llei que, en principi, està feta per lluitar contra un hàbit que atempta contra la salut pública (la del fumador actiu i la dels passius) i que agredeix l'herari públic, amb un sobreesforç en la Sanitat pública, que ha de suportar el contribuent, és a dir, nosaltres, amb els impostos.
En conclusió, el tabaquisme ataca la salut del fumador actiu i passiu i afecta la propietat privada de la ciutadania, en forma de major pressió fiscal per mantenir el sobreesforç sanitari per tractar les malalties produïdes pel tabaquisme.
Aquestes raons, les d'atemptar la salut pública (fent fumar per força als qui envolten als fumadors actius) i la d'afectar la propietat privada, dos elements bàsics en la nostra societat occidental, són prou fortes per justificar una llei que restringeix la llibertat de l'individu sobre què fer i què no fer amb el seu cos. I, aquí, no hi entra la ignorància sobre les conseqüències del consum, ja que el consumidor, a aquestes altures, amb tot de cartellets anunciant-te la mort prematura i dolorosa, a més d'una esterilitat sinó impotència inevitable, ens rodegen a tots els fumadors actius (sí, ho sóc, ho confesso).
Veiem, doncs, que aquesta llei, va més enllà, entra en el món de la filosofia política, entre en el debat, sempre latent, d'on està el límit entre l'interès públic i la llibertat individual.
A La Vanguardia, Xavier Sala-Martin, un liberal de pedra picada, donava unes dades interessants: un individu que treballi 8 hores en un ambient de fumadors, amb fum de cigarreta, després d'un any el seu cos hauria patit una agressió equivalent a... 6 cigarretes! Si aquesta dada és certa, Sala-Martin desmunta la raó de l'agressió a la salut pública.
Ara només queda la raó que afecta la propietat privada dels no fumadors. L'economista Sala-Martin argumenta que és fals que el tabaquisme comporti un sobreesforç econòmic a l'estat del benestar globalment, ja que el sobreesforç per l'atenció per malalties produïdes pel tabaquisme es veu compensat per l'escurçament de la vida, és adir, que l'estat del benestar s'haurà de fer càrrec menys anys dels fumadors actius que tinguin malalties del tabaquisme. La raó de la salut pública queda desmuntada, segons Sala-Martin.
Partint que la informació aportada per Sala-Martin és veraç, és compatible aquesta llei amb la defensa de la llibertat individual? s'excedeix l'estat en la seva regulació sobre les nostres vides? I per què es fa aquesta llei antitabac però no se'n fa cap antialcohol? i és que a l'estat espanyol tenen tres maneres d'actuar sobre les drogues:
a) es persegueix durament la venda de les drogues il.legals (persecució del venedor i subtilment del consumidor)
b) es persegueix el consum del tabac, però es grava fiscalment la venda (persecució del consumidor i benefici de l'estat)
c) es tolera absolutament el consum d'alcohol i es grava fiscalment la venda (benefici del consumidor i de l'estat)
Clar, que potser aquesta llei té l'objectiu de "millorar" l'home/dona, fer-lo més saludable, amb millors hàbits, encara que sigui a costa de retallar la llibertat individual.
Per cert, el footing diari per llei, per a quan?
[@more@]

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda