Passa al contingut principal

Posant noms a carrers

Ahir, en l’últim Ple abans de les vacances, vam aprovar el nom de diferents carrers.

La feina es va fer en una comissió, amb representants dels grups municipals, de l’ADET, associacions de veïns i el senyor Prat com erudit.

En la comissió vam tenir en compte diferents aspectes a l’hora de posar noms a aquests carrers de Torelló.

L’aspecte identitari de Torelló, amb noms que fan referència a espais emblemàtics com ara el Mas Torra, la Caseta d’en Muntadas o de l’Agrària, que ens ha de permetre mantenir el record i el passat després de les urbanitzacions dels Plans Parcials que hauran esborrat del mapa aquests edificis.

També hi podem trobar torellonencs o persones vinculades amb el municipi amb mèrits de tots tipus, alguns de tristos i que ens ajudaran a mantenir la memòria històrica de casa nostra, com ara el de Bonaventura Cutrina, assassinat al camp d’extermini nazi de Gusen, també de Ramon Vinyeta, medalla d’honor de Torelló i que esperem que es respecti el compromís de batejar amb el seu nom el parc de davant del carrer, en memòria al seu amor al paisatge, caminat i fotografiat per ell mateix. També hi trobem Onofre Novellas o el mestre de Sant Vicenç Josep Aguilar i Vallbona.

Hi trobem noms de l’art i la cultura catalana, com Joan Brossa, Apel·les Mestres, Miquel Martí i Pol, Santiago Rusiñol, Mercè Rodoreda, Caterina Albert, Montserrat Roig o Lola Anglada. Personatges del coneixement com el geògraf Pau Vila o l’arquitecte Pericas, amb algun record arquitectònic per Torelló.

Personatges històrics com Francesc Macià que tindrà una avinguda (per cert, essent militar va estar a Torelló on diuen que vafer forces amigues...), l’advocat laborista assassinat per pistolers de la patronal Francesc Layret, l’anarquista Frederica Montseny, així com un carrer commemorant l’Assemblea de Catalunya.

Podem dir que amb l’aprovació d’aquests carrers, Torelló ret homenatge a convilatans il·lustres, a gent compromesa i fins i tot màrtir per les llibertats del país, així com a la cultura i el coneixement del nostre país i amb una presència femenina, una manera de fer visible, a Torelló, un protagonista massa invisible de la nostra història.

Per cert, el Passatge d’Espanya ha sobreviscut, teòricament a l’espera d’una consulta als pocs veïns que hi viuen.

Ah! tampoc n'hi ha cap de l'estatut, a que no quedava bé ni "Estatut de Mas-ZP" ni el de "Estatut de la Moncloa"... és broma!

[@more@]

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda