Passa al contingut principal

Buhomil Hrabal, entre trens vigilats rigorosament i segells al cul de la telegrafista

Aquest cap de setmana he acabat dos llibre, molt diferents: de Buhomil Hrabal, Trens rigorosament vigilats, l’altre era una biografia de Milosevic, del catedràtic de l’UAB Veiga.

Veieu? són molt diferents, són les coses de llegir més d’un llibre a l’hora, jo tinc la mania de llegir-ne entre 3 i 4 quatre, i haig de buscar que siguin bastant diferents, si no, hom es perd. Recordo el mal tràngol de llegir dos llibre de Kundera a l’hora, al final barrejava les històries i al final et penses que hi ha coses penjades, fils argumentals que es tallen. El que passà, però, és que aquests fils argumentals estaven en l’altre llibre. Un embolic! Així que la diferència entre llibres que es llegeixen a l’hora ha de ser important.

Ara mateix estic llegint Els diputats catalans a les Corts Constituents republicanes (1931-1933). Nacionalisme, possibilisme i reformisme social, de l’Arnau Gonzàlez i Vilalta. Aquest és el del tren o el bus, de Barcelona a Osona o a l'inrevés.

El de Milosevic era el del... lavabo, un dels llocs més tranquils per llegir. Ara haig de decidir quin me n’emporto allà.

El de Hrabal era el d’habitació, el d'abans d'anar a dormir o el de lectura relaxada. Ara l'he substituït per un llibre que algú em va regalar amb la intenció de viure cada dia un sant Jordi amb mi, el llibre és Després de tot, de Martí i Pol.

Però bé, m’agradaria parlar-vos del llibre de Hrabal. A mi la literatura d’autors de l’Europa Central no germànica, la que abans en dèiem de l’est, per disgust de Milan Kundera.

La novel·la Trens rigorosament vigilats diuen que és la millor de Hrabal, un autor txec, com Kundera. És una novel·la ambientada en el protectorat txec del III Reich i el protagonista és un factor d’una estació de tren (em va sorprendre que un factor fos el què és, mireu aquí), el qual viu ingènuament però que té alguns traumes personals, familiars i sexuals.

La novel·la traspua un humor deliciós, que aporta un toc encara més tràgic en l’ambient de finals de guerra mundial, en les explicacions de les desgràcies i crueltats humanes, que s’accentuen quan els uniformes militars s’imposen al sentit cívic.

Us convido a llegir el llibre, on el protagonista comparteix estació amb un cap d’estació que sempre va empastifat de caques de coloms, doncs té un colomar d’ocells polonesos enorme. També comparteix lloc de treball amb un altre factor, que es fa famós en tot el món ferroviari txec, després que en una nit d’avorriment es dediqués a plantar segells de l’estació al cul de la telegrafista, quina imatge més memorable! Després el volen penalitzar per haver humiliat la llengua alemanya, doncs els segells eren amb aquesta llengua...

Una novel·la, com he dit abans, d’humor sublim i que ens acosta a la humanitat des d’una intimitat vivencial del protagonista que és qui narra la història, d'una forma molt propera, una de les característiques de Hrabal.

[@more@]

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda