Passa al contingut principal

Jo també vull un estat propi

Fa poc vaig llegir en el bloc de Saül Gordillo, el blocaire català de referència, que la llengua catalana és la segona més utilitzada en blocs després de l'anglès, que està a molta distància de la resta.

La blocosfera, el món dels blocs, per entendre'ns, és un sector molt actiu als Països Catalans, doncs una llengua de 10 milions de parlants supera en escreix a llengües com la castellana, la francesa , l'alemanya o les immenses russa i xinesa.

Xavier Mir, un altre blocaire, va proposar fer una campanya per l'11 de setembre d'enguany, inundar la blocosfera, aprofitant la gran "potència" en que s'ha convertit Catalunya, i els espais mediàtics d'opinió d'articles amb el títol que encapçala aquest. L'objectiu és crear una gran taca d'oli sobiranista que es vagi expandint inexorablement, que l'independentisme d'aquest petit país nostre es faci evident.

I és que hi ha moltes raons per voler un estat propi. Per a mi, el fonamental és que un estat propi que ens permetés gestionar els nostres recursos ens permetria fer unes polítiques de benestar que el país, la seva gent, es mereix per l'esforç laboral i fiscal. Un benestar que va des dels serveis públics (educació, sanitat, etc.), a les polítiques d'emancipació juvenil i d'atenció a la gent gran, tot passant per unes infraestructures descongestionades que ens permetin no perdre més temps del compte i vàlides per una economia competent.

Un estat català ens permetria ser solidaris i no ser espoliats econòmicament, perquè la solidaritat s'exerceix des de la llibertat, no des de la imposició.

Un estat propi ens permetria salvar definitivament el català, sense que això vulgui dir que la pluralitat del paisatge humà del país que existeix hagi de desaparèixer.

Si tinguéssim estat propi veuríem el català en iogurts i IKEA repartiria sense cap problema el seu catàleg amb la llengua de Pla i Fuster.

Si tinguéssim estat propi segurament algun dia algun català guanyaria el Nobel en l'àmbit literari.

Un estat propi ens permetria veure als Gasol o Navarro guanyar recollir medalles taral·lejant els segadors, als Xavi o Puyol està lesionats i no haver de justificar la seva implicació per jugar a la selecció. L'Oleguer ja no seria un espècimen estrany per mostrar la seva consciència nacional, sinó per ser un esportista d'inquietuds socials. A més, a l'espera d'una lliga ibèrica l'Espanyol podria aspirar a guanyar la lliga...

Un estat propi ens permetria tenir un marc de relacions laborals, de polítiques d'immigració, energètiques i industrials eminentment pròpies pel país, segons les seves necessitats i realitat.

Si tinguéssim estat popi també tindríem política exterior pròpia, comissaris europeus propis i algun cop de tant en tant presidiríem la UE.

A més si tinguéssim estat propi s'acabaria la política del peix el cove i els polítics acomplexats per Espanya.

Però és clar, si tinguéssim estat propi també tindríem revistes del cor en català amb famoses patètiques catalanes, realities catalans i programes tipus salsa rosa (o all i oli...) en català i amb famosos catalans. Per cert, Pilar Rahola crec que hi jugaria un paper estel·lar en aquests programes!

Si tinguéssim estat propi ja no hauria de dir mai més que sóc de Barcelona.

Si Catalunya tingués un estat propi ja no estaríem de rellogats a Espanya.

(Publicat a Més La Marxa Osona)

Blocaires osonencs que també volen un estat propi:

Isaac Peraire: http://blocs.mesvilaweb.cat/bloc/6179

Josep Maria Freixanet: http://josepmariafreixanet.bloc.cat/post/4370/95848

Pau Comes: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/24974

Aleix Cardona: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/24983

[@more@]

Comentaris

  1. Acabem d'afegir el teu bloc a la nostra secció d'enllaços. Us agrairiem que ens afegiu al vostre.
    Els uns i els altres
    http://bloc.balearweb.net/445

    ResponElimina
  2. Tonet,
    la Pilar Rahola té dos condicionants a la seva actititud (no ve d'ara, tenia un professor a la universitat que és amic seu i la coneix de ben joveneta): les ànsies de protagonisme i el rencor.
    Estic d'acord en algunes de les seves opinions, excepte quan parla de política que només es mou per rencor cap a ERC.
    Tampoc no comparteixo el seu sectarisme radical en molts aspectes.
    I les formes...
    Potser si que és valenta, però amb això no n'hi ha prou.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda