Passa al contingut principal

Babel: buscant el jo i el nos en aquest món tant estrany.

Ara torno d'anar a veure "Babel", film de González Iñarritu, director d'"Amores Perros", entre d'altres.
El film ens presenta diferents situacions situades en llocs geogràfics diferents: uns turistes americans al Marroc, un casament a Mèxic, una noia sordmuda japonesa orfe de mare i els fills dels turistes.
A partir d'un accident tràgic, dos nens pastors del Marroc disparen a un autobús i fereixen greument a una turista americana, el director ens explica les diferents històries entrelligades, a bastament o per un detall.
La pel.lícula m'ha agradat, satisfar moltes dimensions a l'hora d'explicar les històries. Hi ha moltes històries dins cada història. De la crisi matrimonial del matrimoni benestant fruit de la por de l'home a l'hora d'encarar la mort del seu fill fins a la por al terrorisme dels mitjans que segueixen la notícia del tret disparat a al muller, a la turista americana. De la solidaritat dels amazigh a l'intent de pagar aquesta per part del turista amercià, passant per l'egoïsme i la por vers els nadiu per part de la resta de turistes.
Veiem la societat rural marroquina, segurament amazighs, on la solidaritat i la generositat la caracteritza, a més d'una estructura absolutament patriarcal, però que no és posada en dubte.
La família japonesa de la noia sordmuda, una jove que busca el seu lloc en una societat massificada i que la veu com un element estrany, com un monstre. Busca ser estimada com una dona, mentre està en la transició de l'adolescència, per acabar trobant l'amor d'un pare vidu de qui se'n distancia.
Podem veure la mainadera mexicana dels fills dels turistes, que viu als EE.UU. des de fa 16 anys, sense papers, contractada així pels bons de la pel.lícula, Brad Pitt (que cada cop em fa pensar més amb Robert Redford) i Cate Blanchett. Una dona que ha d'anar al casament del seu fill a Mèxic, que s'haurà d'emportar els nens perquè ningú se'n vol/pot fer càrrec. Burocràticament serà un segrest. El pes de la burocràcia que s'emporta per davant l'humanisme i el sentit comú.
"Babel", que lamento no haver pogut veure en V.O. (reclamo pel.lícules amb versió original a Vic!), per captar el Babel lingüístic d'aquesta pel.lícula global i íntima, que ens retrata en quins mons viu la humanitat avui, mons nacionals, civilitzacions i íntims. De la conflictiva recerca del jo en l'entorn, i del nos en el món.
Per cert, final realista: happy end dels rics, tragèdia pels pobres. Es veu a venir, com la vida mateixa.
[@more@]

Comentaris

  1. No crec que tingui intel·ligència per a gaudir de "Babel". A mi tot el que sigui més complicat que una pel·lícula de Jim Carrey... :D

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda