Passa al contingut principal

Igualtat de gènere: ni un pas enrera

El 8 de març és el dia internacional de la dona. És una data on es reivindica l'objectiu de la igualtat de gènere, igualtat de drets.

He parlat d'objectiu, ja que aquesta igualtat pot ser-hi en els textos legals, podríem dir que ja hem superat el patriarcat institucional, però no el social. L'estat masclista ja no té el suport de la llei, però aquest masclisme dominant, s'infiltra en la nostra societat des del costum, en la quotidianitat, i en els casos més dramàtics en forma de violència física o psicològica. La llei es pot canviar, però llavors ens trobem dos obstacles a superar, els qui executen i vetllen per la llei i que la societat incorpori els principis que inspiren les lleis.

L'any passat, en un acte de les JERC en motiu del dia internacional de les dones, una advocada va venir a fer una conferència a Torelló. En conversa amb ella, vaig poder observar que la igualtat de drets entre homes i dones té un escull molt dificultós de superar, la majoria de magistrats no s'han amarat gaire de l'esperit dels nous temps, per dir-ho d'una manera. És per això que moltes vegades ens robem casos en què no es donen resposta a situacions que acaben en drama públic, als diaris, o en l'àmbit privat, en la soledat enmig d'un ambient casolà hostil. Preguntant per solucions, les respostes eren inquietants per la seva inconsistència a curt termini. El segon obstacle, les dificultats perquè els principis d'igualtat impregnin la nostra societat, el podem veure cada dia, per exemple, amb els sous desiguals entre dones i homes i en uns resultats globals que porten a observar que els sectors socialment més desafavorits sempre va acompanyat, en primer lloc, per la condició femenina.

Un altre resultat ho veiem en  la nostra societat, que difícilment deixa espai de protagonisme i lideratge a una dona si no actua segons uns principis inspirats en el masculí. Sense esperar a uns canvis estructurals, de relacions socioeconòmiques, podem començar a treballar a fer el canvi cultural, de concepció de la realitat per incidir en les nostres societats. I en aquesta tasca, personalment m'han sobtat dos exemples que donen un missatge absolutament contrari i com a mínim vexatiu vers les dones.

El primer és el de l'anunci, retirat, de Dolce&Gabanna, on un home subjecta (amb força) a una dona (amb cara de no passar-s'ho gaire bé) mentre un grup d'homes s'ho miren. No sé si això insinua una violació col·lectiva, però com a mínim la imatge no desprèn gaire bon rotllo vers la dona subjectada pels canells.

Un altre exemple és la d'un acudit gràfic d'un bisetmanari comarcal on l'autor ens indica que la RENFE té nom femení perquè s'espatlla com a mínim un cap al mes, amb una clara referència a la menstruació femenina.

Personalment el primer missatge em porta al tòpic de quan la dona diu que no vol dir que sí i el segon que la dona és inferior a l'home perquè té la regla (si no està embarassada!) i per això no es pot plantejar en tenir càrrecs directius públics o empresarials.

Amb aquests dos exemples voldria assenyalar la importància de tenir cura amb els missatges públics que es donen, només faltaria que les noves generacions, a més de tenir una pitjor perspectiva laboral i en habitatge que la dels seus pares, a sobre fem un pas enrere en la igualtat de gènere.

[@more@]

Comentaris

  1. Certament, l'anunici de Dolce&Gabana és molt revelador. Les interpretacions del mateix són surrealistes, vinguin de la dreta o de l'esquerra.
    El que fa por de debó és viure en llibertat. Sembla necessari que algú superior hagi de vetllar pel pensament propi i autònom de cadascú. I encara és hora que puguem sentir parlar a l'autor del mateix, que seria el més cabal.
    Tot el demés són especulacions més o menys afortunades. Però pura especulació.
    Si aquest anunci ha de promoure no sé que contra les dones és que estem realment molt malalts. Però molt.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda