Passa al contingut principal

La Vanguardia i les mobilitzacions catalanistes

Llegeixo aquest diumenge un article d'Enric Juliana a La Vanguardia.
L'escrit és d'un to reivindicatiu sorprenent pel to sempre moderat de Juliana, l'home a Madrid del diari del Comte de Godó.
Juliana anima al "català emprenyat" a passar a l'ofensiva. Parla d'Acció Catalana, potser referint-se a la idea perenne d'una força catalanista transversal, de la dreta a l'esquerra, d'amunt (Sarrià) a avall que defensi els interessos nacionals (segur?) de Catalunya. Pel to de l'article ( Sobre el sable y la oportunidad de empuñarlo), en Juliana té ganes de marxa. Però què ha provocat l'excitació nacional d'aquest periodista tant ponderat?
Totes les corbates concentrades en assemblea (amb el dret d'admissió) que es va fer per reivindicar un aeroport de Barcelona descentralitzat i potent va ser el que va fer pujar la testosterona quadribarrada. Segons el periodista a nòmina dels Godó parla de " movilización empresarial y cívica" i la manifestació catalanista "más seria, sólida y pertinente" dels últims anys.
M'he quedat fred.
De debò que la manifestació del 18F (informe del tractament de TV3) del 2006 ja ha estat esborrada de la història? Creu sincerament, l'admirat per molts, Juliana que uns empresaris i unes elits d'una part de la societat civil reunides reclamant un aeroport, és " más seria, sólida y pertinente" que la manifestació recolzada per centenars d'entitats (societat civil?) i centenars de milers de manifestants que va reclamar que som una nació i tenim el dret a decidir?
Suposo que són dues maneres de concebre socialment Catalunya. Suposo que el periodista de La Vanguardia admira més les elits econòmiques d'aquest país que es mobilitzen (a la fi!) per un aspecte d'un tot que ens van retallar ara fa uns mesos, que no pas la mobilització popular i massiva, que es va mobilitzar per un sistema de finançament, per unes competències i, evidentment, per un aeroport descentralitzat i potent.
És una llàstima que siguem un país que la gomina i la corbata pesi més que els acords d'un Parlament, que un aeroport pesi més que la sobirania d'una nació (amb aeroport inclòs). I només amb gomina i corbata no es crea "l'Acció Catalana".
[@more@]

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda