Passa al contingut principal

Retornat dels Balcans

Jo a DubrovnikDesprés de més de deu dies en la frontera mestissa entre Occident i Orient, ja hem tornat.
De moment vaig digerint les experiències viscudes, dels paisatges observats, les mirades entrecreuades, de la fonètica serbocroata i albanesa, tant diferent i tant propera físicament.
De les cames llarguíssimes de les montenegrines (no de les sèrbies, ni les bosníaques, ni les albaneses ni les croates), del menjar senzill, de batalla, però bo, molt bo. Dos grans plaers...
I les quilometrades, fins a sumar 2000 Km! fetes en relleus en furgoneta llogada, enorme i massa ampla per les carreteres balcàniques i pels conductors temeraris que ens creuaven amb els nostres ulls tancats.
Nostru Senyor present en esglésies dipositàries de la Gran Sèrbia ortodoxa, en els minarets musulmans esquitxats arreu, en les esglésies i monestirs catòlics i en els ponts derruïts en nom de Déu. També hi ha signes divins del marxisme perdut.
Del estat d'ànims nacionals, l'orgull estirat de Montenegro, l'orgull decadent de Sèrbia, la mirada monetària dels croates de Dubrovnik, l'absència escardada per metralla dels bosnians de la creu o de la mitja lluna, de l'eufòria i esponeitat dels albanokosovars i del caos polsegós i torrat de l'ambient de la mare pàtria albanesa.
Dels peatges pagats a policies corruptes, escorrialles monetàries que enriqueixen al pobre. Camins tramposos al benestar.
Dels boscos espessos i les aigües maragdes.
Del mar compartit, Mediterrani i salat, però allà amb absència de platges de sorra, però amb les muntanyes banyant-se, tal la Costa Brava, però amb llengua no romana. En l'horitzó d'aquest mar compartit he trobat respostes.
Enriquit per les sensacions plurals, també per la companyia continua plural.
Llàstima haver recorregut tant en tant poc temps, m'ha faltat injectar-me en la dermis balcànica, saber més, malgrat no entendre res.
He vist diferents pobles, nacions, persones, amb ferides de guerra, algunes massa fondes. He respirat l'eufòria i la llibertat dels vencedors, la frustració dels perdedors, el silenci de les víctimes i l'orgull dels sobirans. Hi ha hagut moments que he tingut sana enveja, d'aquest orgull de la llibertat, sense por al silenci de la víctima ni a la frustració dels vençuts, perquè sé que guanyarem.
He agafat aire íntim i oxigen nacional. Forces recuperades.
.
[@more@]

Comentaris

  1. I les quilometrades, fins a sumar 2000 Km! fetes en relleus en furgoneta llogada, enorme i massa ampla per Tory Burch Shoesles carreteres balcàniques i pels

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Joan Puigcercós: Una majoria social per la sobirania

El secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya i conseller de Governació, Joan Puigcercós, va fer una conferència on va voler plasmar el full de ruta del sobiranisme català cap a la independència. He fet un escrit al meu bloc d'Esquerra : Per una majoria social per la sobirania També podeu llegir l'apunt de Saül Gordillo i us podeu baixar la conferència a la web d'Esquerra. [@more@]

Al Gore, ironies mediambientals

Albert (Al) Gore, és el típic membre d'una nissaga de l'èlit nord-americana que es dedica a la política, com el seu pare, que fou senador de Tenesse, si no vaig errat. Els Gore formen part de les elits liberals, que en llenguatge europeu diríem progressistes. Al Gore va estudiar a Harvard, Humanitats i alguna cosa d'Economia. Va ser present al Vietnam, però no armat amb un fusell sinó amb una màquina de retratar, va fer de periodista per l'Exèrcit. Diuen d'Al Gore que és intel.lectualment brillant. Doblement elit, doncs: elit social i elit intel.lectual. No és d'estranyar que no connectés amb la gent, durant els seus mandats de vice-president de Bill Clinton es van fer nombrosos acudits sobre Gore, ridiculitzant-lo. Al Gore forma part de l'ala més liberal dels Demòcrates, així que quan va voler fer el salt a la presidència va voler equilibrar aquest perfil liberal formant tàndem amb un falcó com Lieberman, alineat amb els sectors més afins als interessos est

El tripartit: "como cinco drogadittos que tumban a un tio mu fuerte"

Avui, després d'assistir tot el dia a una jornada molt interessant sobre el consum de la fulla de coca (ja en faré un post), organitzada per l'associació GASS, he acabat la jornada amb presència a Ràdio Ona , al programa Consistori, on amb la presència de regidors es fa un repàs setmanal de la política de Torelló. En el programa hem parlat de diferents temes com ara l'hotel d'entitats del Carrer Artesans, el tema sempre i lamentablement controvertit de Fira Natura , la reforma de les urgències comarcals (que crec que l'alcalde s'ha equivocat en les seves conclusions), la crisi que pateix el club de rol Chaos Monges, per manca de local (que no hi ha espais per deixar, regidora de Joventut?), entre d'altres. Al final, el presentador, Guillem Rico, ha donat pas a declaracions de conciutadans sobre el tripartit. Ben variades, a favor, en contra i d'altres que s'abstenien de contestar. M'ha sorprès la primera, la d'un Veí que amb un castellà anda